null
     

Jak być eko w kuchni?

Wiele naszych domowych działań skupia się wokół kuchni i jedzenia. To jedna z podstaw naszego codziennego funkcjonowania. Warto zatem przyjrzeć się dokładniej temu, co możemy zrobić, by w tej sferze naszego życia być bardziej eko.

Oto 14 naszych sposobów, by być eko w kuchni.

  1. Kupowanie na bieżąco
    Na co dzień nie musimy robić wielu zapasów. Jeśli tak robimy istnieje duże prawdopodobieństwo, że cześć z nich wyrzucimy z różnych powodów, miedzy innymi skończonego okresu przydatności do spożycia. Kupujmy na bieżąco.
  2. Picie wody z kranu
    Chyba niewiele jest takich miejsc w naszym kraju, gdzie picie wody z kranu jest niewskazane. W większości jednak można ją spokojnie spożywać. Jeśli jednak obawiacie się tego, co może w niej być, wystarczy założyć na kran filtr lub kupić dzbanek z filtrem i gotowe.
  3. Używanie wielorazowych pudełek na żywność
    Wielorazowe pudełka myjemy i używamy wielokrotnie, dzięki czemu zmniejszamy ilość wyrzucanego plastiku.
  4. Powtórne używanie jednorazowych opakowań
    Niejednokrotnie kupujemy produkty żywnościowe w plastikowych opakowaniach, np. lody w pudełkach. Wykorzystujmy ponownie te opakowania. Mogą się nam przydać na wiele rzeczy. W takim pudełku możemy przechowywać śrubki, nici, kredki dzieciaków. Na pewno znajdziecie dla nich jakieś zastosowanie, by nie wyrzucać, lecz użyć raz jeszcze.
  5. Na zakupy z własnymi opakowaniami.
    Własna torba wielokrotnego użytku jest coraz bardziej popularna. Możemy pójść o krok dalej i przynosić zakupy we własnych opakowaniach. Po ogórki kiszone czy kapustę możemy chodzić z własnym słoikiem, a po lody gałkowane z własnym termosem. O ileż mniej wtedy sztucznych opakowań do wyrzucenia.
  6. Mielenie suchych bułek na bułkę tartą
    Często w naszych domach zostaje pieczywo, które wysycha. Warto je wykorzystać i zmielić, by użyć w innej formie.
  7. Mrożenie żywności
    Wiele produktów, które kupiliśmy i wiemy, że nie zjemy ich od razu możemy zamrozić. Tym sposobem unikniemy ich zepsucia i będziemy mogli zjeść w innym czasie.
  8. Gotowanie z przykrywką
    Przykrywajmy garnki, w których gotujemy. To znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia prądu czy gazu, a dodatkowo przyspiesza proces gotowania.
  9. Zmywarka do pełna
    Włączajmy zmywarkę wtedy, gdy jest zapełniona. Nie ulegajmy pokusie włączania jej w momencie, gdy jest pełna tylko do połowy.
  10. Rezygnacja z papierowych ręczników
    Zamiast papierowych ręczników używajmy lnianych ściereczek, które możemy wyprać i używać wielokrotnie.
  11. Gotowanie z resztek
    Czasami pozostają nam po przygotowywaniu posiłków resztki. Sprawdzajmy, czy możemy zrobić z nich inną potrawę, lub czy czasem nie moglibyśmy użyć tego, co zostało, by przygotować coś zupełnie innego.
  12. Zbudujmy lub kupmy własny kompostownik.
    Więcej o kompostowniku w mieszkaniu znajdziesz TUTAJ.
  13. Pieczenie w piekarniku jednocześnie kilku dań.
    Jeśli to tylko możliwe, wykorzystujmy włączony piekarnik do upieczenia ?kilku pieczeni na jednym ogniu?.
  14. Eko mycie
    Używajmy do mycia kuchni środków ekologicznych: octu, sody oczyszczonej lub cytryny.

Mamy nadzieje, że nasze sposoby na eko w kuchni przypadną Wam do gustu i być może zastosujecie niektóre z nich u siebie. Powodzenia!