Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

null
     

Urządzamy małą kuchnię

Mała kuchnia to duże wyzwanie. Jak na niewielkiej powierzchni zmieścić to, co niezbędne tak, by nie zagracić przestrzeni i by dostęp do wszystkiego nie był skomplikowany?

Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, przy projektowaniu małej kuchni.

Po pierwsze pomyśl

To najważniejsza część naszej małej kuchni i najważniejszy moment. Ta chwila ( która może trwać naprawdę dłuuuugo), gdy z ołówkiem w ręku siadamy i zastanawiamy się nad tym, co jest nam naprawdę potrzebne w kuchni.
Jeśli dysponujemy niewielką powierzchnią liczy się jej każdy kawałek, zatem wstawiajmy do kuchni to, co naprawdę nam się przyda.

Niezbędny sprzęt kuchenny

Kuchnia to przede wszystkim niezbędny nam w niej sprzęt, nie najmniejszych gabarytów, zatem potrzebujący dużo miejsca. Lodówka, kuchenka wraz ze zlokalizowanym nad nią wyciągiem, czy ułatwiająca nam życie zmywarka. No i oczywiście zlew kuchenny.

To podstawowy sprzęt, bez którego żadna kuchnia się nie obejdzie.

Przy małych kuchniach rolę gra wielkość. Zatem przed rozpoczęciem projektowania warto zapoznać się z dostępnymi na rynku produktami i ich gabarytami, by wybrać optymalne dla naszej przestrzeni i naszych potrzeb. Mniejsza zmywarka, mniejsza lodówka, węższa kuchenka, czy jednokomorowy zlew. Przy małej kuchni liczy się każdy centymetr.

Każdy sprzęt ma swoje miejsce

Szafki, szafki i jeszcze raz szafki

Z doświadczenia wiemy, że kuchennych szafek nigdy nie jest za dużo. Talerze różnej wielkości, garnki, patelnie, kubki, filiżanki, roboty kuchenne, sztućce. Do tego dochodzą produkty spożywcze, które również potrzebują dużo miejsca. Jednym słowem szafki ( i szuflady) to kuchenna podstawa.

Projektując kuchnię warto wykorzystać każdy centymetr na służąca nam zabudowę. Zarówno dołem, jak i górą. Nie omijajmy przestrzeni pod oknem, którą można również wykorzystać. To zaprocentuje w przyszłości. Nie będziemy musieli zostawiać przedmiotów na kuchennych blatach, gdyż nie będzie dla nich miejsca. Po prostu pochowamy je do szafek i będziemy się cieszyć estetyczną kuchnią bez bałaganu.

Przy projektowaniu zabudowy bierzmy pod uwagę każdy kawałek przestrzeni. Nie pozostawiajmy niepotrzebnych szpar, które nie dość, że ujmują kilka centymetrów to dodatkowo będą miejscem, w którym gromadzić się będzie trudny do usunięcia brud.

Optycznie powiększamy przestrzeń

Kolorystyka ma ogromne znaczenie, gdyż dzięki barwom możemy optycznie powiększyć lub pomniejszyć przestrzeń. Przy małych wnętrzach zdecydowanie zależy nam na tej pierwszej opcji.
Malując ściany na jasne kolory dodamy naszej kuchni przestrzeni. Wybierając jasne szafki, zwłaszcza te górne, dodamy jej lekkości, bez efektu przytłoczenia.

Białe szafki, jasne ściany i podłoga

Wybieramy drzwi

Jeśli mamy kuchnię zamkniętą wybierzmy drzwi, które nie będą nam zabierały tak ważnej i potrzebnej nam przestrzeni. Każde standardowo otwierane skrzydło potrzebuje miejsca, by można je było rozewrzeć. Często tego miejsca nie mamy lub wolimy wykorzystać je na niezbędne sprzęty lub szafki.

W takim przypadku warto postawić na drzwi łamane INVADO, dostępne w dwóch różnych modelach i 19 kolorach. W pozycji zamkniętej tworzą one równą powierzchnię, natomiast przy otwieraniu skrzydło, które jest podzielone na dwie symetryczne części połączone zawiasami, składa się w pół. Dzięki temu rozwiązaniu oszczędzamy miejsce, a łamane drzwi staną się estetycznym dopełnieniem naszej małej kuchni.

Drzwi łamane
Drzwi łamane INVADO